Het begin is moeilijk

Ik heb niet door hoe het begin moeilijk was, na wat ervaring. Ik blik eens terug naar het begin met duiken, motorrijden en lesgeven; het begin is moeilijk

SleephopperzuigerRainbow by Nesse200 at nl.wikipedia.

Alleen wat zand toevoegen

Zandsuppletie.

Zandsuppletie is het proces waarbij sediment, dat meestal uit zand bestaat, opgespoten wordt om bestaande stranden te verbreden of nieuwe aan te leggen of om de gehele kust (ook onder water) van extra zand te voorzien.

Ik heb op de Noordzee gedoken en er is daar veel zand. Dus ik snap dat men uit de diepte zand opzuigt om zo bredere stranden te krijgen of de kust te versterken. Toch heb ik over een zandplaat gedoken in de nacht en toen bleek het zand vol leven. Ik heb wel wat gewetensbezwaren dat onze veiligheid ten koste gaat van zoveel onderwaterleven. De zandsuppletie van de Hondsbossche zeewering heeft ook een scheepswrak onder het zand bedolven, daar heb ik ook nog wel een mening over; Belang van wrakken in de NZ. Maar goed, verder is het wel knap wat er is gedaan.

Menno Jonk heeft een aantal prachtige filmpjes gemaakt die via de Flessenpost uit Bergen zijn gepost. Hieronder een overzicht, bedankt, mam, voor de tip.

Lees meer

Vissen redden

Vandaag las ik het boek ‘Vissen redden’ uit van Annelies Verbeke. Interessant, ongewoon, maar ook wat scherpe stukjes over de mens en vissen.

‘De wereldzeeën zijn de laatste grote wildernis, de enige nog bestaande grens van de mens op aarde, en misschien tegelijkertijd de laatste kans om te laten zien dat hij een rationeel wezen is.’

‘de steur er zeventien jaar over doet om geslachtsrijp te worden en dat de buik dan wordt opengesneden, de eierstokken leeggehaald. Het is een prehistorische vis – vreedzaam, passief, immens. Maar deze eitjes worden niets, ze wachten achter glas om te worden gegeten, ze zijn niet begonnen.’

En een voordracht op een red-de-vis-conventie;

‘Vinloze haaien bloeden dood op afgeschraapte bodems. Bijvangst raakt opgesloten achter scherpe muren. Schildpadden wikkelen zich in netten. Gif en dynamiet overvallen de rijkste koraalriffen. Er bestaat software om de laatste school tonijn op te sporen, maar er is geen methode om vis tot leven te wekken. De vernielingen reiken onpeilbaar diep. Maar de mens vist dieper, verder, meer. Vissers stemmen, vissen niet.

Leven is ontstaan in zee. De zeeën zijn bijna leeg. Dit is een afsluiter, een einde.’

Plastic soep

Floris wrak

Curaçao 2014

Ik ging twee weken geleden naar Curaçao om eens te kijken hoe het daar was, nooit was ik op het eiland geweest, dus ik was wel nieuwsgierig. Het ziet er heel anders uit dan Bonaire waar ik al twee keer een lekkere duik vakantie had. Het is Nederland, maar toch niet Nederland, check deze video voor de zeer grappige uitleg:

En het was voor mij een mooie gelegenheid om de GoPro eens onder water te testen! Zie hier een compilatie van mijn vakantie.

Je kan hier ook het videobestand downloaden.

Dit is een korte film over mijn vakantie op Curaçao. Langs de Noordkust met de krachtige golven, langs de Christoffelberg en zo naar de Aloe Vera plantage en de struisvogel farm en natuurlijk heel veel duiken!

Help, een duikdip

Floris met duik-capIneens heb je het: Een duik-dip. Sinds 1998 ben ik een duiker en besteedde ik minstens één vakantie per jaar aan een duikvakantie. Ik heb in landen gedoken die in de brochure als paradijselijk worden omschreven. Op het lijstje vind je onder andere: Bali, Bonaire, Malediven en de Rode zee en in 2006 zou ik ontdekken dat het mooiste land om te duiken Nederland is. In dat jaar werd ik door mijn duikvereniging Get Wet meegenomen naar Zeeland en een nieuwe, iets grauwere wereld ging voor me open. Nooit had ik verwacht dat er zo dicht bij huis een onderwater wereld is waar je geen genoeg van kan krijgen.

Lees meer

Pont du gard

Vlotten of zinken?

Pont du gard door ChrisOAl eeuwenlang wil de mens langs het water. Als het niet over rivieren kan met een brug dan worden er boten ingezet en op een gegeven moment hebben we zelfs de grote plas voor onze kust overgestoken naar het tegenwoordige Amerikaanse continent. De afgelopen paar dagen vielen twee methodes om langs het water te komen mij op en ik ga jullie er mee vervelen door er over te bloggen.

Vlotten
Lees meer

North Sea Film Festival 2011

Er komt weer een nieuwe editie van het North Sea Film Festival aan en we zijn er druk mee bezig om het te organiseren. Dit jaar moesten we helaas uitwijken omdat het niet weer in Studio-K georganiseerd kan worden. We gaan weer terug naar de stad waar het allemaal begon: Den Haag. Ditmaal niet in het Museon, maar we doen het op een prachtige lokatie:
Pier van Scheveningen

De pier in Scheveningen! Waar beter kan je het North Sea Film Festival houden dan aan het einde van de pier, op het water.

Het festival vindt plaats in het weekend van 18, 19 en 20 november 2011, dus zet het in je agenda! De verdere details zal ik nog besparen, maar het beloofd weer een succesvol festival te worden met een prachtige lokatie, workshops en niet te vergeten veel films!

We zoeken nog wel sponsors om de prijzen van de kaarten voor de bezoekers zo laag als mogelijk te houden. Als je als product of bedrijf je naam aan een filmfestival, die bij de top drie gerekend mag worden, wilt koppelen neem contact met me op!

Seacow beach

Doggersbank expeditie is terug!

Gister ben ik even naar Scheveningen geweest om de CDT.FOURCAULT binnen te zien varen na 10 dagen varen op en rond de Doggersbank en de Klaverbank. De score was boven verwachting! In 10 dagen tijd hebben ze 11 nieuwe diersoorten ontdekt op Nederlands grondgebied. Ik kreeg vooral het gevoel van de expeditie dat we nu pas weten dat we heeeeeel veel niet weten van ons grootste natuurpark in Nederland.

Hier zie je het schip binnen varen:
Scheveningen

Familie en vrienden wachten ze op:
Lees meer

Handgeschreven: Zeilschepen

Ik zat met een boekje in mijn hand en besloot dat het tijd werd voor een echt geschreven blog in plaats van getypt.

20110604-105019.jpg

20110604-114659.jpg

Freediving, prachtig

Apnea monofinFreediving is toch iets bijzonders heb ik gemerkt op het filmfestival. In een film werd verteld dat goed getrainde freedivers tot 100 meter kunnen duiken en tot 7 minuten onder kunnen blijven. Ik zat net eens te kijken naar de wereldrecords die op 4 juli 2010 volgens de AIDA geregistreerd zijn. Diepste freediver is tot 265 meter geweest, althans volgens de officiële kanalen.

Er zijn allerlei trucs om lang onder water te blijven. Het begint natuurlijk met de ademprikkel te onderdrukken en je lichaam te laten wennen aan de koolstofdioxide opbouw. Een andere truc is je lichaam te voorzien van zo weinig mogelijk afvalgassen. Dit wordt bereikt door een gecontroleerde vorm van hyperventilatie. Eventueel kan je extra zuurstof in je lichaam krijgen door voor de duik aan de pure zuurstof te hangen, maar anderen vinden dit ook wel vals spelen. Maar naast deze lichamelijke trucs moet je ook mentaal sterk zijn. We hebben bij onze duikvereniging Get Wet iemand die nauwelijks training heeft gehad, maar zichzelf wel goed kan concentreren en zichzelf in een soort trance kan brengen. Ze bleef een keer zo lang onder water dat we er van schrokken en haar na een paar minuten hebben boven gehaald. Uiteindelijk was er niets aan de hand, ze had nog wel langer onder kunnen blijven.

Lees meer