Garmin Oregon 650t

Garmin Oregon tips

Garmin Oregon 650t

Garmin Oregon 650t

Ik heb mijn Oregon 650t twee jaar geleden gekocht en het heeft even geduurd voordat ik er echt in handig in werd. Om jullie die tijd wachten en zaken uitproberen te besparen heb ik wat tips.

  • Gebruik 1 kaart tegelijk! De Garmins raken helemaal in de war als je verschillende kaarten van hetzelfde terrein aan hebben staan. Welke kaart ‘is de baas’? Zet alles uit, behalve de DEM kaart (standaard kaart) en de kaart die je nodig hebt.
  • Koop een geheugenkaartje. Persoonlijk vind ik het wel handig om allerlei kaarten bij me te hebben. Stel dat ik ga rijden in Nederland, België en Frankrijk dan nemen de topo-kaarten aardig wat ruimte in. Als je dan ook nog de wegenkaarten wilt toevoegen kom je tekort. Een extra geheugenkaart zorgt dat je alles bij je kan hebben.
  • Lees meer

Kaart

Met de GPS op pad, hoe?

Oregon 650

Oregon 650

We gaan met de Offroadboyz nog wel eens op pad en dan is het noodzakelijk om met topo-kaarten te navigeren. Tegenwoordig kunnen we die gewoon inlezen in onze navigatie en deze digitaal gebruiken. Zo hebben we een hele verzameling punten uit onze vorige trips waar het interessant is of waar we auto onderdelen kunnen halen. Maar het vereist wel wat handigheid met een GPS. Hieronder wat wetenswaardigheden wat ik gebruik. Het zal gaan over:

  • mijn situatie
  • kaarten
  • apparaten
  • en hoe verder?

Voor dit verhaal is het goed om te weten dat ik gebruik maak van Garmin apparatuur. Deze blog-post zal voor mensen met een andere navigatie, zoals een Tom Tom, een stuk minder interessant zijn. Daarnaast heb ik een Mac en zullen sommige dingen voor mensen met Windows er iets anders uit zien.

Mijn situatie

Ik heb drie navigatie-systemen.
Lees meer

WordPress + Google Maps = Plug-in?

## Update ##
Ik heb een alternatieve methode gevonden die er beter uit ziet, zie:
Interactieve kaarten op de site
##

Eindelijk heb ik een redelijke plug-in gevonden waarmee ik routes/tracks kan laten zien op WordPress, op één van mijn blogs. (Ik heb er drie: deze, bus werk) Straks wil ik tripjes op mijn bus-blog laten zien en natuurlijk wil ik dan precies laten zien waar we hebben gereden. Mijn GPS (Garmin) houdt dit zonder enige moeite bij zodat ik het op mijn site kan zetten, maar hoe toon ik het dan?

Ik ben anderhalf jaar op zoek naar een manier. Het is een mogelijkheid om eerst de file te uploaden naar Google Maps, maar dat is een omslachtig proces vooral omdat ze niet GPX-bestanden (wat uit de Garmin komt) accepteren. Daarna heb ik een groot aantal plug-ins geprobeerd en ik heb het een paar keer opgegeven tot ik Google Maps – GPX Viewer Options tegen kwam. Deze plug-in werkt gewoon zonder foutmeldingen bij activeren of ingewikkelde interfaces om de route in beeld te krijgen.
Je ziet dit:
kaart op site

Lees meer

GPS places to be

nuttige plaatsenIk heb een GPS gekocht van Garmin en met het aanschaffen van een nieuw apparaat komt ook het spelen er mee. Intussen heb ik al heel wat dingetjes uitgeprobeerd en een bepaald onderdeel wil ik graag met jullie delen.

Iedereen is vast wel bekend met het begrip POI oftwel Places Of Interest. Elk GPS apparaat is er standaard al mee gevuld. Als je ergens rijdt en je schakelt de zoekfunctie in naar nuttige plaatsen kan je geleid worden naar de dichtsbijzijnde garage, pin-automaat, hotel enz. Het nadeel van deze lijst aan nuttige plaatsen is dat ze niet persé alles bevatten. Het is een dynamische lijst en de bron is verder erg onbekend. Nu kan je zelf ook POI’s toevoegen waarvan je de bron wèl kent. Hieronder staan een aantal voorbeelden die ik heb opgenomen in mijn eigen GPS apparaat.

Een zèèr uitgebreide lijst van campings door heel europa.
Als je avontuurlijk op stap gaat weet je nooit waar je terecht komt en dan moet je nog een camping vinden. Met deze verzameling kan je door heel Europa de dichtstbijzijnde campings vinden. Je kan eventueel ook delen downloaden als je enkel Duitsland, Nederland en de Benelux wilt opnemen.
Je kan de lijst hier vinden: Archies campings: download
Mochten deze gegevens je heel erg helpen is het vriendelijk om de maker te bedanken met een kleine donatie.

Lees meer

Tripy II en naar Engeland

Tripy IINa mijn motor heb ik ook een stevige navigatie gekocht, een Tripy II die ik net boven mijn dashboard heb geplaatst. Ik kreeg de tip om deze navigatie te kopen Bas, een vriend van mij. Hij is een fervent terrein rijder en begreep dat dit de beste was. Nadat ik een beetje zelfonderzoek had uitgevoerd kwam ik tot de conclusie dat dit inderdaad hèt GPS apparaat is voor een avontuurlijke motorrijder.

Ik kwam deze reviews tegen:

  • Forum.gps.nl – Tripy II ervaringen
  • Motoblog – Getest: Tripy II Roadmaster
  • Motoblog – Tripy II Roadmaster Update

Lees meer

TomTom op de iPhone (Bosnië niet)

TomTom iPhoneAl jaar en dag ben ik erg gelukkig met de TomTom applicatie op mijn iPhone. Het is handig om altijd je TomTom apparaat bij je te hebben en in nood te kunnen gebruiken. Ik moet er niet aan denken een los apparaat mee te moeten sjouwen en die natuurlijk op de cruciale momenten vergeten.

Daarnaast krijg je doorlopend updates op je kaarten en ben je altijd up to date zonder je TomTom apparaat op de computer te moeten aansluiten.

Er zijn ook wel een paar nadelen hoor zoals: Als je de app gebruikt gaat het een stuk sneller met je batterij. Continu de GPS raadplegen kost veel stroom, maar als je hem nodig hebt zit je meestal in of op een voertuig en kan je hem via de sigaretten-plug opladen.

Tegenwoordig rijd ik weer veel op de motor en ook dan is het handig. Voor mij hoef je echt geen speciale TomTom voor motorrijders te ontwikkelen (zoal hier). Ik heb mijn iPhone in de zak zitten met het geluid aan. Via de oordopjes hoor ik de gesproken instructies. Zonder op het beeld te kijken rijd ik zo moeiteloos naar de bestemming. De vriendelijke man of vrouw op de TomTom waarschuwt je namelijk zo’n drie keer dat je links of rechts moet. Als je dat niet minstens één keer hoort is er iets mis.

En de TomTom installeert ook op de iPad, dus ik heb navigatie mogelijkheden genoeg in de auto!

Lees meer

map

Open source kaarten

Open source is al een tijdje een begrip in IT-land. Gratis software wat soms wel eens betere resultaten geeft dan zijn betaalde broertjes. dan ontstaan er direct discussies waarom men uberhaubt nog zou betalen voor software? Nou ja dat zit in een heleboel zaken waar ik in dit blogje niet op in wil gaan.

Bright, een leuk blad met allerlei nieuwtjes, heeft ook een website waar ze nieuwsitems plaatsen. Ze kwamen nu met een melding dat de Open Source wegenkaart ook gebruikt kon gaan worden als stadsgids. Een leuk idee. Allerlei mensen, vrijwilligers, gaan met een GPS op zak op reis om kaarten te maken, gratis kaarten die iedereen kan gebruiken. Ik heb er vooralsnog weinig vertrouwen in. De stad waar ik in woon: Voorburg is niet eens op de kaart te vinden. En als je echt een pietje precies wilt zijn had mijn dorp Leidschendam-Voorburg moeten heten.

Navigatie slaaf of Tom Tom voor vrouwen

Als ik heel erg ga generaliseren dan zeg ik dat vrouwen vaak de weg kwijt zijn… Ik vond ergens op internet hier een oplossing voor 🙂

Navigatie slaaf :)

“sla nu links af”
“neem nu de volgende straat links”
“links na 200 meter”
“neem hier links”
“150 meter”
“batterij leeg”
“schat, hier is het naar links”

volgens autoblog.nl

Door een oplettende blog-lezer werd ik nog gewezen op een artikeltje in het gratis dagblad “De Pers”

Tom Tom en files

Moet ik er dan toch aan geloven? Nou ja, zolang ik in de Haaglanden werk kan ik nog lekker fietsen 🙂

Viel me trouwens op dat je dit dagblad gratis kan bekijken online, erg handig!
thanks Dieuw