Culinair concert

Frank van Enter, Helen Botman en Peter van Vleuten bedachten een Culinair concert Een gezellige avond met lekker eten en leuke muziek. Hier een videoverslag

Frank kookt

Frank kookt

Mijn broer Frank kookt zijn eerste maal in de keuken van d’Moriaan en Radboud.
Gebakken zeebaars en gebraden barbarie eend.

Paas smoothies

Vandaag hadden we een paas-brunch en ik nam voor de derde keer smoothies mee. Dit keer een banaan-yoghurt-munt smoothie en een spinazie-sinaasappel-mango.

Crowdfunding voor de Moriaan

Hier de videobeelden voor een crowdfunding campagne van Frank en Lieke. Hiermee kochten ze de Moriaan om het om te bouwen naar een brasserie en restaurant.

d'Moriaan logo

Crowdfundend naar d’Moriaan

Mijn broertje Frank en zijn vriendin Lieke willen via crowdfunding hun droom verwezenlijken: Een eigen restaurant met een menukaart op twee niveaus. Hiervoor hebben ze de hulp nodig van hun toekomstige gasten. Dat hij kan koken staat vast na een carrière waar hij voor Savelberg, Parkheuvel en Merlet heeft gewerkt. Ik weet nog dat hij Jonnie Boer van de Librije moest afslaan voor een plek in de keuken van Cees Helder (Parkheuvel). Help hun dromen te verwezenlijken en investeer mee in hun restaurant op: CrowdAboutNow: D’ Moriaan.

Hieronder zie je het promo-filmpje.
Lees meer

Frank tekent

Frank van Enter & de Moriaan

Zo luidt ook de titel van een website die we voor Frank en Lieke hebben opgericht. Ze gaan restaurant de Moriaan overnemen! Goed nieuws voor Frank, maar ook voor Warmenhuizen die er (hopelijk) een sterrenzaak bij kan krijgen. Frank speelde al een tijdje met de gedachte om zelf een zaak te starten, maar aan de andere kant zat hij ook wel goed als chef bij Merlet. Hier presenteerde hij nog zijn “signature dish”.

Lees meer

Wecken, inmaken

weck-voorraad in Arnhems museumVroeger deed onze familie dit: wecken. Maar weinig weten nog dat vroeger kelders werden volgezet met glazen potten gevuld met de oogst van de zomer. In warmere tijden werden de peultjes en andere groenten verbouwt, na de oogst geweckt en in de andere seizoenen gegeten. Toen kwamen de supermarkten, koelkasten en vriezers en werd het wecken eigenlijk overbodig. Het hele jaar kun je hier vers je groenten en fruit halen. Het zelf wecken, drogen, pekelen, konfijten en roken wordt voor ons gedaan of is vergeten.

Een klein stukje geschiedenis
Lees meer

Vegetarische lasagna

Lasagne met broccoli en gorgonzola-saus
Bereidingstijd: 60 minuten
Personen: 4
Herkomst: Italie

Lees meer

Smaakt lekker of is lekker?

Ik irriteer me altijd aan mensen die zeggen:
“Goh dit smaakt lekker.” Als ik het kan maken dan roep ik altijd: “is lekker en smaakt goed!” en als ik het niet kan maken dan moet ik maar even op mijn lip bijten. Nu heb ik voor de zoveelste keer de discussie waarom het niet goed is en blijkt dat het toch minder fout is dan gedacht…

Is ‘De koffie smaakt lekker‘ juist?


Ja, met ‘De koffie smaakt lekker‘ is niets mis. Volgens Van Dale (2005) kan smakenbetekenen: “de smaak hebben die een bepaling uitdrukt of die uit het verband blijkt”. Zo’n bepaling is bijvoorbeeld lekkerranzig of naar knoflookSmaken wordt op dezelfde manier gebruikt als andere ‘zintuiglijke’ werkwoorden, zoals ruikenklinken en voelen:

  • Lavendel ruikt lekker.
  • Deze cd klinkt goed.
  • Het tapijt voelt lekker zacht.

Lees meer

Lekkere Italiaanse broodjes

We gaan nog wel eens een broodje halen bij de Italiaan

Lees meer